• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Altijd contact met een technisch specialist!
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Hoe bepaal ik de lengte van een V-snaar

Hoe bepaal ik de lengte van een V-snaar

U moet uw v-snaar (of distributieriem) vervangen, maar hoe weet u welke riemmaat u nodig heeft en hoe kunt u dit zelf nameten? Om u hierbij te helpen hebben wij een blog geschreven.

- Stukje geschiedenis van de aandrijfriemen
- Uitleg maatvoeringen
- De maat van de snaar berekenen

Hierin leggen we eerst een klein beetje de geschiedenis en de soorten v-snaren uit. Daarna leggen we uit hoe u zelf kunt berekenen welke maat u heeft.

De geschiedenis van de aandrijfriemen.

V-snaren / aandrijfriemen bestaan al een geruime tijd. Voordat de v-snaar in gebruik werd genomen, gebruikte men platte riemen. Deze platte riemen hadden een groot nadeel; er kon namelijk slip ontstaan. Hierdoor verlies je zowel vermogen als snelheid. Met de v-snaren ligt dit anders. Deze aandrijfriemen hebben een v-vormig profiel, vandaar ook de naam; v-snaar. Door deze vorm wordt de v-snaar strak in de poelie getrokken. Hierdoor is de wrijving hoger en is de krachtoverbrenging groter.

Uitleg maatvoeringen:

De maatvoeringen van de v-snaren zijn standaard vastgelegd. De breedtematen zijn vanaf het begin al gestandaardiseerd. Dit zijn de volgende breedtematen:

Z: 10 mm   |     Klik hier voor onze SPZ v-snaren

A: 13 mm   |     Klik hier voor onze SPA v-snaren

B: 17 mm   |     Klik hier voor onze SPB v-snaren

C: 22 mm   |     Klik hier voor onze SPC v-snaren
 

Er zijn echter verschillende soorten v-snaren die gebruikt worden. Deze zijn door de jaren heen ontwikkeld. Doordat de kwaliteit van de riemen is verbeterd kunnen we spreken over een aantal verschillende series. Na de klassieke snaar werd de SP-serie ontwikkeld. In de SP-serie zijn de koorden versterkt en hebben de riemen een iets hoger profiel, waardoor de vermogensoverdracht verhoogd wordt.
Nadat de SP-serie is ontwikkeld, is de XP-serie uitgebracht. Deze snaren hebben (als het ware) tandjes aan de binnenkant. Dit heeft puur te maken met het feit dat de riem dan flexibeler is en op kleinere snaarschijven/poelies te gebruiken is.

Halvewerk verkoopt SP-snaren vanwege de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.Bij de klassieke snaren werd voor de lengteaanduiding de inwendige lengte (oftwel binnenmaat) genomen (Li). Hier is destijds voor gekozen omdat in die tijd de platte riemen ook op deze wijze werden gecategoriseerd. Het kan dus zijn dat op uw riem de inwendige lengte wordt weergegeven in plaats van de steeklengte. Dit is niet erg, we kunnen uit de tabel ophalen welke v-snaar u heeft!

Tegenwoordig gebruikt men de steeklengte (Ld of Lw) voor het bepalen van de maat. Deze is volgens de ISO norm gecategoriseerd. 
Naast de inwendige lengte en de steeklengte is er natuurlijk ook nog een uitwendige lengte (La). Deze heeft als voordeel dat het gemakkelijk na te meten is. 
Op onze site wordt in de titel de steekmaat weergegeven, de inwendige- en uitwendige lengtes worden weergegeven in de productomschrijving. Maar hoe bereken je nou de maat?

De maat van de v-snaar berekenen

Hieronder staat een foto van een snaar uit ons magazijn.

De eerste lengte die weergegeven wordt is de steeklengte (Ld, dit kan ook Lw zijn). Vervolgens wordt de breedte maat weergegeven, 13 mm. Daaruit kunt u afleiden dat dit een type A snaar is. 

De daarop volgende maat is 686 Li, dit is de inwendige lengte. Als u de uitwendige lengte (La) wilt berekenen pakt u de inwendige
lengte Li 686 + 50 mm (dit verschilt per snaar, zie tabel) = 736 mm

Mocht u de snaar niet meer kunnen lezen kunt u aan de hand van de andere gegevens de steeklengte berekenen. Zie de berekening hieronder.
De steeklengte (Ld/Lw)  is de inwendige lengte + 30 mm (dit verschilt per snaar, zie tabel): 686 + 30 mm = 716 mm

Welke gegevens hebben we nu?
Breedte: 13 mm
Inwendige lengte (Li): 686 mm
Uitwendige lengte (La): 736 mm
Steeklengte (Ld/Lw): 716 mm

Uit deze gegevens kan ik opmaken dat het om de volgende snaar gaat: 
716 mm v-snaar SPA 13 mm (in de titels worden de steeklengtes weergegeven).

Het jaartal staat niet op de foto weergegeven, deze is in dit geval ook niet van toepassing.

Hieronder vindt u de gegevenstabel. Deze helpt u met het uitrekenen van de goede maat en het lezen van de gegevens van een bestaande snaar. 

Komt u er niet uit? Schroom niet om contact op te nemen met onze specialisten!

Heeft u problemen met de v-snaar? Bekijk eens de troubleshoot tabel  in onze andere blog over v-snaren en aandrijfriemen.

Klik hier om de afbeelding op groter formaat te bekijken.

  Eline     26-10-2018 16:08     Reacties ( 6 )
Reacties (6)
 Leo -  21-09-2023

Beste, Ik zoek een V snaar voor mijn verticuteer machine, De buiten maat is 720mm. De binnen maat is 650 mm En de breedte is 13 mm. hebben jullie daar een snaar voor? Groet Leo

 Henk Loerakker -  12-09-2022

Beste, ik zoek een snaar voor mijn JCB teletruk naar een V snaar. Volgens zeggen een GM motor. Op de snaar staat 11 AV 1475. Kunt u daar iets mee, Ik verneem graag van u. Met vriendelijke groet , Henk Loerakker

 COX MARTIN -  22-10-2021

ik heb v snaar nodig voor overlocmachiene van kohler op de riem staan de gegevens ALPHASEW 1418 KAN U DIE VOORMIJ LEVEREN

 IdsSchukken -  24-02-2021

Hallo Ik moet een V-snaar hebben voor mijn Ai draaibank Op de snaar staat XPA 1582 optibelt. Kunnen jullie die leveren en wat kost hij ? Ids Schukken Tjerkwerd Idsschukken @ gmail.com

 matvandenberk@upcmail.nl -  29-09-2020

ik weet niet bij wie ik het v-snaartje moet bestelen t is .lengte 9.6cm breete3mmgroef3.meschien weet U het

 Fred Kors -  06-10-2019

Wasmachine SALTAL MODEL SL 085 aandrijfsnaar welke maat. Graag uw antwoord fredkors@gmail.com. Tel 065182237 Dank voor uw attentie F.K. Amsterdam