Geen producten
De hydraulische cilinder is een belangrijk onderdeel van het hydraulische circuit. De hydraulische cilinder maakt de hydraulische krachtwerking en de verschillende arbeidsbewegingen duidelijk zichtbaar. De cilinder produceert een rechtlijnige beweging, en wordt ook wel de lineaire motor genoemd. De eenvoudige constructie, de grote krachtdichtheid en de verschillende bevestigingsmethoden in combinatie met hefbomen en/of scharnieren, maakt de cilinder tot een zeer veelzijdig constructie-element.
De verschillende onderdelen van een hydraulische cilinder.
Een hydraulische cilinder bestaat uit meerdere onderdelen. Deze staan hieronder, met een korte uitleg, weergegeven:
De cilindermantel en de cilinderbodem zijn vaak aan elkaar gelast, maar de optie voor het loskoppelen van beide onderdelen bestaat ook. Beide onderdelen zijn dan door middel van een schroefverbinding of door middel van bouten los te koppelen van elkaar. Zowel de zuigerstang en de zuiger zijn ook op deze manier met elkaar verbonden. Alle verdere onderdelen van de hydraulische cilinder zijn standaard gemonteerd.
Uitvoeringen hydraulische cilinder
Wij bieden zowel enkelwerkende cilinders als dubbelwerkende cilinders. Hieronder vindt u een uitleg over deze beide opties van een hydraulische cilinder.
Wanneer er wordt gesproken over een enkelwerkende cilinder wordt bedoelt dat deze enkel drukt. Bij deze drukkende cilinder zit geen vloeistofaansluiting aan de stangzijde. De zuiger die aanwezig is, heeft geen afdichtingen, maar juist extra doorgangen. Het drukoppervlak van deze cilinder is dan gelijk aan het zuigerstangoppervlak (aangezien de totale druk hierop wordt uitgeoefend.
Wanneer wordt gesproken over een dubbelwerkende cilinder wordt bedoelt dat deze zowel drukt als trekt. Hierbij is eveneens een vloeistofaansluiting aan de stangzijde noodzakelijk om het inschuiven te bewerkstelligen. De interne zuiger is afgedicht en het drukoppervlak bij uitschuiven is groter dan bij inschuiven (zuigeroppervlak minus stangoppervlak). Hierdoor zal een dubbelwerkende cilinder altijd een grotere duw dan trekkracht hebben.
Doordat de bevestigingen van de hydraulische cilinder een zekere lengte hebben, evenals de dikte van de bodem, de deksel en de zuiger, is de inbouwlengte van de hydraulische cilinder aanzienlijk groter dan de slaglengte. Als deze inbouwlengte voor de toepassing te groot is, dan gebruikt men de zogenaamde telescoopcilinders. Bij een telescoopcilinder wordt de zuigerstang als huis gebruikt, waarin een zuigerstang beweegt etc. Men heeft tweetraps-, drietrapscilinders en meertrapscilinders.