• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Altijd contact met een technisch specialist!
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Hydrauliek

Hydrauliek

Hydraulische onderdelen en hydrauliek systemen voor diverse toepassingen vindt u bij halvewerk.nl. Onze hydrauliek producten en componenten zijn allen van industriële kwaliteit en van gerenormeerde en (bij voorkeur) vervangende merken. We bieden in de meeste gevallen het origineel en een gelijkwaardig maar gunstiger alternatief.

U bent altijd verzekerd van prima kwaliteit, voor de laagste prijs in Nederland. En omdat we ruime voorraad aanhouden kunnen we bijna alle producten binnen 1 werkdag leveren!

Kunt u iets niet vinden, of wilt u deskundig advies over hydrauliek onderdelen of systemen? Neemt u dan even contact met ons op. Wij helpen u graag met het kiezen van de juiste hydraulische onderdelen en bij het samenstellen van een compleet hydrauliek systeem voor uw toepassing. Download hier onze hydrauliekgids.


Wat is een hydraulisch systeem? 


Onder hydrauliek verstaat men de manier waarop bewegingen en krachten worden overgebracht en onder controle worden gehouden doormiddel van vloeistoffen (de zogenoemde hydraulische vloeistof ofwel hydrauliekolie). Binnen de werktuigbouwkunde wordt de aandrijftechniek ‘hydrauliek’ steeds vaker toegepast.
Hydrauliek is geschikt voor verschillende systemen in de techniek, zo is het uitermate geschikt kranen en remsystemen. Het toevoegen van hydraulische kleppen aan bijvoorbeeld brandstofmotoren is ook mogelijk.

De voordelen van hydrauliek.
Het grootste voordeel van een installatie met een hydraulisch circuit, tegenover bijvoorbeeld een elektrische aandrijving, is een veel hogere energiedichtheid. Door een groot rendement hoeven de hydraulisch aangedreven machines niet van een groot formaat te zijn om toch een behoorlijk vermogen te kunnen leveren. Een ander voordeel is dat de motoren die aan een hydraulieksysteem zijn verbonden, eenvoudig op verschillende afstanden kunnen worden gepositioneerd ten opzichte van de pompen. Hierdoor is zeer nauwkeurige en constante positionering mogelijk. Doordat een hydrauliek unit wordt beveiligd tegen overbelasting is het tevens een zeer veilige methode om energie over te brengen. Tevens is het een groot voordeel dat de verschillende snelheden, krachten en koppels traploos regelbaar zijn, waardoor in vloeiende bewegingen overgestapt kan worden. Een ander bijkomend voordeel wanneer gebruik wordt gemaakt van hydrauliekolie is het feit dat het hydraulieksysteem tijdens het werken meteen ook wordt gesmeerd door de olie. Hierdoor blijft alles soepeler lopen en gaan de onderdelen langer mee.

Waaruit bestaat een hydraulisch systeem?
Een eenvoudig hydraulisch systeem is opgebouwd uit verschillende componenten met elk een specifieke functie. Deze componenten zijn onder te verdelen in vier verschillende groepen:
  • De pompgroep
  • De besturingsgroep
  • De conditioneringsgroep
  • De motorgroep
De pompgroep is de energiebron van het hydraulisch systeem. Tot deze groep behoren de aandrijfmotor van de pomp, de pomp zelf, het reservoir en de eventuele accumulatoren.

De besturingsgroep heeft zowel een sturende als een regelende functie; ze zorgt ervoor dat de hydraulische vloeistof in je juiste hoeveelheid en met de juiste druk op de juiste plaats terechtkomt. In deze groep horen zowel de schuiven (sturende elementen) als de kleppen (regelende elementen) thuis.

De functie van de onderdelen in de conditioneringsgroep is het in optimale conditie houden van zowel de hydraulische vloeistof als de installatie. Tot deze groep behoren in ieder geval de verschillende filters, de koelers en de verwarmers. Het is mogelijk ook de stroom- en drukregelkleppen tot deze groep te rekenen, aangezien zij ook invloed hebben op de conditie van de gehele hydraulische installatie.

De laatste groep is de motorgroep, deze zetten de hydraulische energie om in mechanische energie en zorgen voor de aandrijving van de last. Hiertoe behoren o.a. de hydromotor en de hydraulische cilinder.
 
Binnen het hydraulische systeem zijn er natuurlijk ook verbindingsonderdelen noodzakelijk. Hierboven staan de onderdelen weergegeven die voor het overbrengen en onder controle houden van bewegingen en krachten (door middel van vloeistoffen), essentieel zijn. Onderdelen als transportleidingen en een reservoir voor de olie spreken voor zich.

Hoe werkt hydrauliek?
Een hydraulisch systeem is opgebouwd uit verschillende leidingen waar een hydraulische vloeistof, meestal olie, doorheen stroomt. Door middel van een hydrauliekpomp wordt deze olie onder een gewenste druk gebracht, waarna deze druk ervoor zorgt dat de hydraulische cilinder in beweging worden gebracht. Met deze beweging wordt arbeid verricht en door middel van hydrauliekventielen komen de cilinders weer terug in hun basispositie.
Wanneer de cilinders weer terug zijn in hun basispositie wordt de overtollige hydraulische olie opgeslagen in een reservoir. Wanneer de hydrauliekpomp weer gaat werken voor het opbouwen van de druk zal deze olie weer in de hydraulische cilinder gepompt worden.