• Vanaf €100,- gratis bezorgd
  • Altijd contact met een technisch specialist!
  • Vandaag besteld vandaag verzonden
0
Winkelwagen (0)

Geen producten

Assortiment
Home Hoe onderhoud ik mijn benzinemotor?

Hoe onderhoud ik mijn benzinemotor?

Hoe onderhoud ik mijn benzinemotor? Welkom! Dit is de tekstuele uitleg van onze Youtube video over de onderhoud van een benzinemotor. In dit geval gebruiken wij een PTM200, ook wel een loncin PTM200 genoemd. 

Ik ga jullie laten zien hoe de bougie en het luchtfilter vervangen moeten worden. Daarnaast zal ik ook laten zien hoe de olie ververst moet worden. Ons advies is om iedere 6 maanden of om de 100 draaiuren de olie te vervangen. De bougie en de luchtfilter raden wij aan om eens in de 12 maanden of om de 300 draaiuren te vervangen. De handelingen die uitgevoerd worden zijn in principe bij iedere motor hetzelfde. Deze zijn dus ook bijvoorbeeld bij een PTM390 toe te passen. 

Goed, dan gaan we nu naar de werkplaats om jullie de handelingen te laten zien. Zoals je ziet staat hier een PTM200, een bougie, de luchtfilter, een nieuwe ring voor de carterstop en de olie

Welk gereedschap is er nodig?
Het is van belang dat de volgende dingen klaarliggen, zodat tijdens het uitvoeren van de onderhoudsbeurt alles binnen handbereik ligt. Het gaat om de volgende benodigdheden: een bougiesleutel, een opvangbak voor de oude olie, een trechter en een ratel voor de carterstop. Begin vervolgens bij de bougie. Om deze te verwijderen dient eerst de bougiedop eraf gehaald te worden. Nu is het mogelijk om met behulp van de bougiesleutel de bougie eruit te draaien. De oude bougie kan weggegooit worden. Nu kan de nieuwe bougie erin gedraaid worden. Draai de bougie altijd handvast om te voorkomen dat je de volgende keer de bougie er niet meer uit krijgt. Vervolgens druk je de bougiedop er weer op. Dan gaan we nu het luchtfilter vervangen. Draai de moer van het luchtfilterhuis eraf, haal de kap van de behuizing eraf. Hier zit het luchtfilter. Draai vervolgens de moer los waarmee het luchtfilter geklemd wordt. Haal de oude luchtfilter eraf en plaats de nieuwe in het luchtfilterhuis. Mocht er geconstateerd worden dat er veel zand en/of stofdelen in het luchtfilterhuis zitten, spuit deze dan schoon met een luchtspuit en/of compressor. Let daarbij wel op dat er geen vuil of stof delen in de motor terecht komen. Dit is te voorkomen door het luchtfilter huis schoon te spuiten wanneer de oude luchtfilter er nog op bevestigd zit. Plaats vervolgens de kap er weer op en draai deze moer aan.Het verversen van de olie
Dan als laatst gaan we de olie verversen. Voor de oude olie gebruiken we een opvangbak en een ratelsleutel voor het los en vastdraaien van de carterstop. Zorg ervoor dat de opvangbak op de juiste plek staat, om zo veel extra werk te voorkomen. Draai de carterstop voorzichtig los en wacht tot de olie er zo goed als volledig uitgelopen is. Wanneer de olie bijna stopt met druppelen, kunt u de carterstop er weer terug indraaien. Let wel op dat je hierbij eerst een nieuwe carterstopring plaatst. Draai in dit geval ook de carterstop handvast aan. Hiermee voorkom je dat je de carterstop niet meer los krijgt of dat je het schroefdraad kapot draait.Als volgt vullen we de olie weer bij. De hoeveelheid olie die je bij moet vullen verschilt per motor, maar dit staat zowel op onze website als in de handleiding. In het geval van een PTM200 is het circa 0,6 liter. De oliedop voor het bijvullen is tevens ook de peilstok. Je kunt de olie bijvullen tot de rand of hier uiteraard de peilstok voor gebruiken. Het is van belang dat er voldoende olie op de motor zit. Dit heeft te maken met de interne smering van de motor. Gelukkig zit op deze PTM200 een olie-beveiliging. Dit houdt in dat als de motor te weinig olie heeft, de motor niet gestart zal kunnen worden. Loop na het verversen van de olie alles stap voor stap na om er zeker van te zijn dat alles goed vast zit. Nu is de motor gereed en klaar voor gebruik. 

Handige links:
- Bekijk hier de instructievideo
- Klik hier voor alle motoronderdelen
- Klik hier voor onze motoren

 
  Kevin     04-08-2021 16:08     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.